środa, 30 kwietnia 2014

Zielony sernik

Jedno z naszych świątecznych. Banalne w przygotowaniu, pięknie prezentujące się na stole, zwłaszcza w ten wiosenny czas. Szpinak jedynie nadaje kolor, nie wpływa na smak. Polecam :)
 
 
Składniki:
 
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 paczka szpinaku mrożonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
6 jajek
 
Masa serowa:
1 kg sera
35 dag cukru pudru
3 żółtka
15 dag masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa czekoladowa
 
Ciasto: Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszysty krem. Dodac mąkę z proszkiem do piecz., połączyc. Następnie dodac olej, znowu połączyc. Na koniec delikatnie wymieszac z pianą z białek. Szpinak rozmrozic, porządnie wycisnąc z wody, przepuścic przez maszynkę. Wymieszac z ciastem. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez 45 minut.
 
Masa: Utrzec tłuszcz, cukier puder i zółtka przeznaczone na masę serową. Dodac zmielony (dwukrotnie) ser i nadal ucierac. Zagotowac masę na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kiedy zacznie wrzec, wlac mleko wymieszane z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej i gotowac, aż masa zgęstnieje (powinna miec konsystencję gęstego budyniu) i ponownie zacznie wrzec. Ciasto przekroic na pół, na jeden płat ciasta wylac masę serową, przykryc drugim płatem, delikatnie docisnąc. Ciasto można udekorowac roztopioną czekoladą.
 

 

5 komentarzy:

  1. Fajny zielony sernik- ale obawiam się, że choć moi lubią szpinak to ciasta by się tknęli
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio jest chyba moda na ciasto ze szpinaku:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super wygląda. Meszek w lesie ;) Jestem bardzo ciekawa takiego serniczka.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszedł świetny! ja właśnie czaję się na szpinakowe naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik ze szpinakiem? Dość oryginalny pomysł...

    OdpowiedzUsuń