Jedno z naszych świątecznych. Banalne w przygotowaniu, pięknie prezentujące się na stole, zwłaszcza w ten wiosenny czas. Szpinak jedynie nadaje kolor, nie wpływa na smak. Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 paczka szpinaku mrożonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
6 jajek
Masa serowa:
1 kg sera
35 dag cukru pudru
3 żółtka
15 dag masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa czekoladowa
Ciasto: Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszysty krem. Dodac mąkę z proszkiem do piecz., połączyc. Następnie dodac olej, znowu połączyc. Na koniec delikatnie wymieszac z pianą z białek. Szpinak rozmrozic, porządnie wycisnąc z wody, przepuścic przez maszynkę. Wymieszac z ciastem. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Masa: Utrzec tłuszcz, cukier puder i zółtka przeznaczone na masę serową. Dodac zmielony (dwukrotnie) ser i nadal ucierac. Zagotowac masę na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kiedy zacznie wrzec, wlac mleko wymieszane z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej i gotowac, aż masa zgęstnieje (powinna miec konsystencję gęstego budyniu) i ponownie zacznie wrzec. Ciasto przekroic na pół, na jeden płat ciasta wylac masę serową, przykryc drugim płatem, delikatnie docisnąc. Ciasto można udekorowac roztopioną czekoladą.
Fajny zielony sernik- ale obawiam się, że choć moi lubią szpinak to ciasta by się tknęli
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
ostatnio jest chyba moda na ciasto ze szpinaku:P
OdpowiedzUsuńAle super wygląda. Meszek w lesie ;) Jestem bardzo ciekawa takiego serniczka.
OdpowiedzUsuńwyszedł świetny! ja właśnie czaję się na szpinakowe naleśniki :)
OdpowiedzUsuńSernik ze szpinakiem? Dość oryginalny pomysł...
OdpowiedzUsuń