piątek, 11 kwietnia 2014

Gołąbki z piersią kurczaka

Pyszniutkie, idealne na wielkanocny obiad. Pięknie się też prezentują.


Składniki:

2 piersi kurczaka
4 duże liście kapusty włoskiej
25 dag pieczarek
1 marchewka
1 cebula
olej
sól, pieprz

Liście kapusty włożyć do wrzątku, gotować 5 minut, ostudzić, usunąć zgrubiałe nerwy. Filet z kurczaka umyć, pociąć na 4 kotlety, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju wraz z drobno pokrojonymi pieczarkami. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować na półtwardo. Cebulę i pieczarki wymieszać z marchewką, doprawić solą i pieprzem. Rozbite mięso ułożyć na osobnych liściach kapusty. Na każdym kotlecie ułożyć farsz i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać odrobiną wody, wstawić do piekarnika i piec 60 min.
 


 

6 komentarzy:

  1. To gołąbki idealne dla mnie, bo tych tradycyjnych nie lubię ;-) Ale kurczaka i pieczarki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, pięknie się prezentują. Bardzo ciekawa propozycja na wielkanocny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale pyszności :) Idealnie podane :P
    Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

    OdpowiedzUsuń
  4. o proszę. takich jeszcze nie jadłam... wygladają znakomicie )

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis, czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa kombinacja:) I pyszna zapewne:)

    OdpowiedzUsuń