wtorek, 8 kwietnia 2014

Racuchy z twarogiem

Jeśli ktoś jest zwolennikiem słodkich drugich dań to racuszki są właśnie dla niego. Właściwie można je jeść również na śniadanie lub kolację. Przy smażeniu placuszków trzeba pamiętać, by zaopatrzyć się w ręczniki papierowe. Mianowicie "piją" sporo oleju. Po odsączeniu, z dużą ilością cukru pudru dają przyjemne doznania smakowe.
 
 
Składniki:
 
20 dag twarogu
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
2 jajka
20 g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
olej
cukier puder
sól
 
Drożdże rozmieszać w szklance ciepłego mleka.. Dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę, żółtka, roztopione masło, szczyptę soli. Wymieszać dobrze łyżką. Następnie dodać pianę z białek. Znów delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokruszony twaróg, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju na patelni kłaść racuchy. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
 
 
 

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie twarogowe racuszki :D Ja, lubię jeszcze polać je sosem malinowym albo truskawkowym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mega apetycznie :) Na pewno świetnie smakują.
    Zapraszam do siebie na faszerowane jajka http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  3. smak dzieciństwa:) a do tego cukier puder lub sosik owocowy:D

    OdpowiedzUsuń
  4. z twarogu nie robiłam, ale robiłam z ricotty wiec pewnie smakują podobnie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, bardzo smakowicie wyglądają. Porywam kilka

    OdpowiedzUsuń
  6. porywam od razu dwie porcje! uwielbiam wszelkie racuchy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze robię z bananami albo jabłkami, muszę koniecznie spróbować z twarogiem :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj..ale cudne racuszki...poproszę choć jednego. :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń