Składniki:
4 jajka
250 g margaryny
250 g cukru
300 g mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
Polewa jogurtowa:
150 ml wody
50 g cukru
2 łyżki jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać miękką margarynę, następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, jogurt, dolać sok z cytryny i na wolnych obrotach miksera wymieszać wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzać do 180°C, formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i przełożyć ciasto, piec ok. 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem suchość ciasta przed wyjęciem.
Podczas pieczenia ciasta mamy czas na przygotowanie polewy jogurtowej, wodę zagotować z cukrem i z sokiem cytrynowym, pogotować do odparowania połowy, powstały gorący syrop połączyć z jogurtem i polać przestudzone ciasto.
babka cytrynowa jest chyba najlepszą z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńlubię ciasta cytrusowe, babka z masłem - pyszna, mogę wiele zjeść;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babkę cytrynową, choć najczęściej piekę tradycyjną z kakao:)
OdpowiedzUsuńmmmm... wygląda przepysznie! chętnie bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:) ja kiedyś robiłam jeszcze na serku z cytryną:)
OdpowiedzUsuńMniam, nie mogę się już doczekać niedzieli:) Może ktoś zaserwuje podobne rarytasy:)
OdpowiedzUsuń