Składniki:
2 piersi kurczaka
4 duże liście kapusty włoskiej
25 dag pieczarek
1 marchewka
1 cebula
olej
sól, pieprz
Liście kapusty włożyć do wrzątku, gotować 5 minut, ostudzić, usunąć zgrubiałe nerwy. Filet z kurczaka umyć, pociąć na 4 kotlety, rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju wraz z drobno pokrojonymi pieczarkami. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować na półtwardo. Cebulę i pieczarki wymieszać z marchewką, doprawić solą i pieprzem. Rozbite mięso ułożyć na osobnych liściach kapusty. Na każdym kotlecie ułożyć farsz i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać odrobiną wody, wstawić do piekarnika i piec 60 min.
To gołąbki idealne dla mnie, bo tych tradycyjnych nie lubię ;-) Ale kurczaka i pieczarki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pięknie się prezentują. Bardzo ciekawa propozycja na wielkanocny obiad ;)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności :) Idealnie podane :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
o proszę. takich jeszcze nie jadłam... wygladają znakomicie )
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa kombinacja:) I pyszna zapewne:)
OdpowiedzUsuń