niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Jak Wielkanoc to oczywiście babka. Każdego roku musi pojawic się przynajmniej jedna. Zazwyczaj robię je w keksówkach. Przepis znaleziony tutaj, cytuję za autorką. Jest naprawdę świetny. Polecam.


Składniki:
 
4 jajka
250 g margaryny
250 g cukru
300 g mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
 
Polewa jogurtowa:
150 ml wody
50 g cukru
2 łyżki jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
 
 Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać miękką margarynę, następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, jogurt, dolać sok z cytryny i na wolnych obrotach miksera wymieszać wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzać do 180°C, formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i przełożyć ciasto, piec ok. 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem suchość ciasta przed wyjęciem.
Podczas pieczenia ciasta mamy czas na przygotowanie polewy jogurtowej, wodę zagotować z cukrem i z sokiem cytrynowym, pogotować do odparowania połowy, powstały gorący syrop połączyć z jogurtem i polać przestudzone ciasto.

6 komentarzy:

  1. babka cytrynowa jest chyba najlepszą z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię ciasta cytrusowe, babka z masłem - pyszna, mogę wiele zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię babkę cytrynową, choć najczęściej piekę tradycyjną z kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm... wygląda przepysznie! chętnie bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho:) ja kiedyś robiłam jeszcze na serku z cytryną:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, nie mogę się już doczekać niedzieli:) Może ktoś zaserwuje podobne rarytasy:)

    OdpowiedzUsuń