poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pikantne żeberka

Jak weekend to oczywiście pichcenie w plenerze. Dzień był nieco chłodny, więc grzaliśmy się przy grillu. Na ruszt wrzuciłam żeberka z tego przepisu. Wyszły pysznie!


Składniki:

1 kg żeberek
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
przyprawa do żeberek

Żeberka umyć, ususzyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (tak, żeby każdy kawałek miał po jednej lub dwie kostki). Cebulę obierać i posiekać, ząbki czosnku obierać i przepuść przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, zeszklić, następnie włożyć czosnek, dusić chwilę razem. Do masy wlać ocet winny, sos sojowy, ketchup, miód oraz resztę oleju. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa, dokładnie wymieszać (tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty masą). Trzymać żeberka w marynacie całą noc (w lodówce). Następnie posypać przyprawą do żeberek. Przyprawione żeberka ułożyć na rozgrzanym ruszcie, opiekać na grillu po 30 min. z każdej strony.




11 komentarzy:

  1. Mniam, pyszności :P Oj te kalorie - kuszą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne te żeberka:-) Już chce się grillowania na powietrzu i spotkań biesiadnych...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, żeberka z grilla. A ja nadal zwlekam z grillowaniem, nie wiem czemu jak tu takie pyszności zachęcają ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pikantne najlepsze!!! wyglądają tak, że aż w brzuchu burczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pogrillowałabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie raz grzałam się sama przy grillu, a żeberka pysznie wyglądają takie chrupiące.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę kiedys się skusić, bo coraz bardziej polubiłam robić miesa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują :)
    Zdjęcia pierwsza klasa! :)

    OdpowiedzUsuń