Składniki:
250 g miękkiego masła lub margaryny
250 g cukru
200 g nutelli lub podobnego kremu
6 jajek
2 i 1/2 szklanki maki
4 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 cukier waniliowy
50 g posiekanych migdałów (pominęłam)
1 polewa z Delekty "Krówka"
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę mikserem. Potem dodać nutellę, wanilię, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszać aż powstanie jednolita konsystencja ( masa może się lekko ważyć, ale to nie ma wpływu na jakość ciasta).
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Dobrze wszystko wymieszać mikserem, na mniejszych obrotach.
Masę wylać na natłuszczoną blachę, poprószoną mąką lub bułką tartą. Rodzaj blaszki: większa keksówka lub foremka do babki. Piec w 175 - 180 st.C, około 60 do 75 minut. Pamiętajmy, że każdy piekarnik może piec inaczej, więc najlepiej stosować sprawdzoną zasadę do ,,suchego patyczka”.
Po upieczeniu, należy pozostawić na chwilę ciasto w blaszce do odparowania. Po ostudzeniu wyjąć z formy i udekorować.
Jak tylko coś ma w nazwie nutellę - jestem kupiona :) Cudny przepis!
OdpowiedzUsuń