Szybka, nieskomplikowana zupa. Dobry sposób na wykorzystanie wody spod ogórków kiszonych.
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny
50 dag buraków
szklanka zalewy z ogórków kiszonych
2 i 1/2 bulionu wołowego
1/2 szkl. gęstej śmietany
ząbek czosnku
sól, pieprz
liść laurowy
cukier
Buraki umyć, ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Włoszczyznę włożyć do bulionu i powoli gotować. Ugotowane warzywa wyjąć, do wywaru włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak nieco zmiękną, dodać buraki oraz liść laurowy. Gotować ok. 20 minut. Następnie dolać zalewy spod ogórków oraz wrzucić roztarty czosnek z solą. Przyprawić, zabielić śmietaną. Gotowe.
smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń