czwartek, 4 stycznia 2018

Ziemniaki, schab duszony w sosie własnym w pieczarkami


Składniki:

4 plastry schabu - 5,69zł
1/2 cebuli - 0,10zł
4 pieczarki - 0,40zł
liść laurowy/ziele ang. - 0,15zł
ziemniaki - 1,20zł
pieprz/ słodka papryka - 0,10zł
1 łyżka smalcu - 0,20zł

RAZEM: 7,84zł

Kotlety schabowe lekko rozbić, oprószyć solą, papryką i pierzem, usmażyć na smalcu na rumiano. Do kotletów dorzucić pokrojoną w piórka cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażyć, następnie dodać pokrojone pieczarki. Podlać wodą i dusić ok. 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu (w trakcie duszenia podlewać mięso wodą). Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. 


1 komentarz: