Składniki:
7 g suchych drożdży instant
1/4 szkl. ciepłego mleka
350 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
3 duże jaja ( w temp. pokojowej)
100 g miękkiego masła
100 g ciemnej czekolady (pokrojonej na kawałki)
ok. 350 g śliwek wypestkowanych i pokrojonych
2-3 łyżki roztopionego masła
cukier puder do posypania
Drożdże wsypać do filiżanki i wymieszać z ciepłym mlekiem oraz szczyptą cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajka i masło. Wyrabiać przez 10 - 15 minut, lub do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (można wyrabiać mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i powyrabiać je jeszcze przez 3 - 5 minut. Na koniec dodać czekoladę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Wyłożyć je do prostokątnej formy 22 x 26 cm formy posmarowanej masłem, na wierzch ułożyć śliwki. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 - 60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować 2 - 3 łyżkami roztopionego masła i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Ty wiesz jak kusić o tej porze :P zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńMmm takie ciasta przypominają dzieciństwo. Musialo byc pyszne ;)
OdpowiedzUsuńAle pychotka:)
OdpowiedzUsuń