niedziela, 19 października 2014

Placuszki z pieczarkami

Placuszki są pyszne i pożywne. Można je podawać z ketchupem, ja jednak zamieniłam go na zdrowszą wersję i podałam świeży sos. Polecam!


Składniki:

3 jajka
6-8 łyżek mąki
3 łyżki jogurtu naturalnego
kilka sztuk pieczarek
10 dag żółtego sera
10 dag szynki
5 rzodkiewek
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz

Sos:
1 ogórek zielony
pęczek koperku
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szynkę, cebulkę, paprykę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić, podsmażyć na suchej patelni, przestudzić. Jaja, jogurt i mąkę zmiksować, dodać do ciasta wcześniej pokrojone dodatki, wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.

Sos: Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek i cebulkę posiekać. Wymieszać z jogurtem, doprawić.

2 komentarze: