wtorek, 4 listopada 2014

Szarlotka z dynią i pomarańczą

Moje kolory jesieni... A u Was jakie są?


Składniki:

500 g mąki
2 żółtka
200 g masła
2 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kaszy manny (do posypania)

nadzienie:
1 kg jabłek
400 g dyni
5 łyżek cukru
sok i skórka z 1/2 pomarańczy

Składniki na ciasto (oprócz kaszy manny) zagnieść. Zrobić z niego kulę, schłodzić w lodówce.    
Jabłka i dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, skórką i sokiem. Jabłka i dynię dusić kilka minut na małym ogniu. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Ciasto posypać kaszą manną. Na ciasto wyłożyć masę jabłkowo -dyniową. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i posypać nim wierzch szarlotki. Ciasto piec na złoto ok. 50 minut w 180C.
Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.



3 komentarze: