poniedziałek, 26 maja 2014

Żeberka miodowo-musztardowe

Znowu potrawa grillowa. Tym razem żeberka miodowo-musztardowe z wyraźnym posmakiem pomidorowym. Godne uwagi...


Składniki:

1 kg żeberek
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
sok z 1 cytryny
6 łyżek keczupu
sól, pieprz

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na kawałki (z 1 lub 2 kostkami), natrzeć solą i pieprzem.
Miód wymieszać z olejem, musztardą, sokiem z cytryny i keczupem, przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
Kawałki mięsa ułożyć w misce, polać marynatą, przykryć, wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Żeberka osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie, grillować ok. 25 minut często obracając i smarując marynatą.



A na koniec moje nowe hobby. Do tej pory nie sądziłam, że "grzebanie" w ziemi może być takie przyjemne! Mam nadzieję, że z moich plonów zrobię dużo pysznych potraw.


 
Nowo zbity kompostownik może posłużyć za domek i salę kinową.

9 komentarzy:

  1. jak czuć pomidorowy smak to muszą być wręcz obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne żeberka :) a co do grzebania w ziemi masz rację, to wciąga jak bagno :))

    OdpowiedzUsuń
  3. takie żeberka bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentują ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładny kompostownik:) Żeberka wyglądają na pyszne choć przyznam, że jedząc je zawsze odnoszę wrażenie, że chciałoby się więcej;)

    OdpowiedzUsuń