poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto grysikowe z truskawkami i galaretką

Wspaniałe ciasto, bez pieczenia. Idealne o tej porze roku. Przepis wyszukany na Mojewypieki.


Składniki:

2 opakowania herbatników
1 litr mleka
20 dag masła
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szkl. kaszy manny
50 dag truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej

Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
Zalać tężejącą galaretką.

6 komentarzy:

  1. pyszności!:) a ja nieprędko teraz pewnie ciasto zrobię :(

    OdpowiedzUsuń
  2. O, muszę zapamiętać, bo to jakaś alternatywa dla sernika na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  3. I smutek ogarnął me serce: obłędne, zjadłabym z oka mgnieniu, a tu nawet jakieś alternatywy w lodówce nie ma...same pustki...

    OdpowiedzUsuń