sobota, 15 marca 2014

Zupa kukurydziano - fasolowa

Zaskakująco dobra zupka. Dla mnie troszkę za słodka ze względu na sporą ilość kukurydzy. Moim dzieciom bardzo smakowała.
 
 
Składniki:
 
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli białej
2 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mały seler
zielona papryka
300 ml mleka
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
 
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Seler obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Masło stopić w garnku, włożyć cebulę, czosnek, ziemniaki, seler, paprykę, smażyć kilka minut. Wlać bulion, gotować ok. 10 minut. Dolać mleko, dodać fasolę i kukurydzę, gotować 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
 
 
 

6 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo jestem ciekawa jej smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno smaczna i aromatyczna ze względu na bogactwo składników :)
    Lubię takie zupy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to zupełna nowość Nigdy jeszcze takiej nie jadłam ale z ogromną chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje się być bardzo interesująca w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna zupka, ostatnio robiłam ale samą kukurydzianą. na pewno wypróbuję z fasolą :)

    OdpowiedzUsuń