Zaskakująco dobra zupka. Dla mnie troszkę za słodka ze względu na sporą ilość kukurydzy. Moim dzieciom bardzo smakowała.
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli białej
2 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mały seler
zielona papryka
300 ml mleka
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Seler obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Masło stopić w garnku, włożyć cebulę, czosnek, ziemniaki, seler, paprykę, smażyć kilka minut. Wlać bulion, gotować ok. 10 minut. Dolać mleko, dodać fasolę i kukurydzę, gotować 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
ciekawe połączenie smakowe:)
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawa jej smaku;)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczna i aromatyczna ze względu na bogactwo składników :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy.
Dla mnie to zupełna nowość Nigdy jeszcze takiej nie jadłam ale z ogromną chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńWydaje się być bardzo interesująca w smaku:)
OdpowiedzUsuńfajna zupka, ostatnio robiłam ale samą kukurydzianą. na pewno wypróbuję z fasolą :)
OdpowiedzUsuń