wtorek, 25 marca 2014

Kartoflanka wiejska

Bardzo dobra i pożywna zupa. Nadawałaby się do mojego plenerowego projektu. Wszystko miesza się w jednym garnku i gotowe. Polecam.
 
 
Składniki:
 
30 dag ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 por
garść suszonych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
liść kapusty włoskiej
2 łyżki smalcu
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
 
Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na stopionym smalcu, dodać warzywa i podsmażyć. Wsypać mąkę, wymieszać, zalać wodą. Dorzucić grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek i gotować ok. 30 minut. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz natką. Zupę podawać z pieczywem.


9 komentarzy:

  1. Mam swoją ulubioną kartoflankę, ale Twoja wygląda zachwycająco :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kartoflankę. Taką jak Ty przygotowałaś jadałam często u mojej babci.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupa w klimacie mojej babci - muszę kiedyś wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam ją z przedszkola, była wtedy całkiem smaczna. A byłam baaardzo wybredna wtedy jeśli chodzi o zupy :P Więc teraz napewno by mi posmakowała jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się bardzo ciekawie, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak prawdziwa domowa i sycąca zupa! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa kartoflanka jest najlepsza. Ta w Twoim wydaniu wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przypomniały mi się zupki na stołówkach:)
    Ps. gotowanie za głosowanie juz trwa:)

    OdpowiedzUsuń