czwartek, 20 lutego 2014

Pilaw z pęczaku

Bardzo dobry obiad, w dodatku zdrowy i lekki.


Składniki:

1 szklanka pęczaku
1 mała cukinia
1 cebula
1 marchewka
1 puszka pomidorów bez skórki
15 dag pieczarek
1 filet z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Pęczak opłukać, zalać 3 szklankami wody i gotować do miękkości na małym ogniu około 30 minut, aż wchłonie cały płyn. Warzywa i pieczarki umyć, oczyścić i obrać. Cebulę i czosnek posiekać. Pieczarki, marchewkę i cukinię pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę oraz mięso. Usmażyć na jasnozłoty kolor. Dodać pieczarki i marchewkę. Smażyć mieszając ok. 5 minut. Następnie dodać cukinię. Dodać pomidory wraz z zalewą i wymieszać. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę, posiekany czosnek, przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut.


2 komentarze:

  1. obiad idealny!:) ostatnio coś podobnego z ryżu do pracy robiłam jako sałatka na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie, pyszne zapewne:)

    OdpowiedzUsuń