czwartek, 2 stycznia 2014

Sernik z migdałami

Słodki, mokry, dosyc ciężki, wyraźnie czuc w nim chrupiące migdały.


Składniki:
 
1 kg białego sera (dobrze zmielonego)
2 x po 3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
szklanka niezbyt drobno posiekanych migdałów
2 cukry waniliowe
1 szklanka białek ( u mnie wyszło z 6 dużych jaj)
3 łyżki mąki krupczatki
lukier wymieszany z kandyzowaną skórką pomarańczową
 
Białka z dodatkiem pierwszej szklanki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. W oddzielnej misce masło ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając małymi partiami ser. Do połączonych składników dodajemy migdały (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), pianę z białek, całośc posypujemy mąką krupczatką. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Masę serową przelewamy do tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 stopni przez godzinę. Ciasto powinno byc zrumienione, z lekko odstającymi od formy bokami. Przestudzone polewamy lukrem. Tak przygotowany sernik trzymany w chłodnym miejscu zachowa świeżośc przez kilka dni.
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz