sobota, 4 stycznia 2014

Sałatka ziemniaczano-koperkowa

Przepis znalazłam tutaj. Sałatka jest dobra i sycąca. W sezonie na pewno przygotuję ją do mięsa z grilla.


Składniki:

6 ziemniaków
6 jajek
6 ogórków kiszonych
1 puszka groszku konserwowego
1 pęczek koperku
suszony koperek
czosnek granulowany
sól, pieprz, cukier
oliwa
musztarda rosyjska
majonez
jogurt naturalny

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka na twardo.  Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy odrobiną cukru - tak z pół łyżeczki, dodajemy łyżeczkę pieprzu, łyżkę musztardy, 2 łyżki suszonego koperku i jakieś pół łyżki czosnku w przyprawie. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki, żeby ziemniaki się przegryzły. Po godzinie dodajemy pokrojone w średnią kostkę ogórki i jajka, dorzucamy odcedzony groszek i poszatkowany pęczek koperku, solimy odrobinę i mieszamy dokładnie. Dodajemy cztery łyżki majonezu i cztery łyżki jogurtu. Mieszamy i ponownie dokładamy po równej ilości majonezu i jogurtu, aż uzyskamy konsystencje, jaka nam pasuje. Sałatkę najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz