środa, 8 stycznia 2014

Królewiec

Pyszne ciasto, które zrobiłam na święta.


Składniki:

Ciasto ciemne:
51 dag mąki pszennej
22 dag cukru
16 dag margaryny
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko

Biszkopt:
4 jajka
10 dag mąki tortowej
11 dag mąki ziemniaczanej
16 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
11 dag cukru
kostka margaryny
2 torebki cukru waniliowego
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Ponadto polewa czekoladowa

Ciasto ciemne: Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec, aż się zrumienią, 15-20 minut.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Miksując, dodać cukier i żółtka, na końcu mąkę i proszek. Piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
Masa budyniowa: Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozpuścić mąkę i wlać do gotującego się mleka, mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Połowę gorącej masy wylać na jeden ciemny placek, położyć na to biszkopt i wylać resztę masy, przykryć drugim ciemnym plackiem. Całość polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz