poniedziałek, 13 stycznia 2014

Piernik marchwiowy

Świetny, prosty przepis, znaleziony tutaj. Pyszniutkie ciasto. Zniknęło w oka mgnieniu. Myślę, że uda się każdemu. Gorąco polecam :) Przepis cytuję za autorką bo absolutnie nic nie trzeba zmieniac i poprawiać.


Składniki:
 
2 szklanki mąki pszennej (500 ml)
2 szklanki utartej marchewki (500 ml)
250 ml oliwy
1 szklanka cukru
3 jajka (L)
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
1 garść rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżka siekanych migdałów (dałam przesiekane płatki migdałowe)
 
Oliwę zmiksować z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku i 3-4 łyżki marchwi. Mąkę wymieszać i przesiać z przyprawami. Dodawać po łyżce do miksowanej masy. Na końcu dodać bakalie obtoczone w mące i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko przestudzić w formie, wyjąc i dostudzić na kratce.

1 komentarz: