sobota, 18 stycznia 2014

Pieczone pierogi z kapustą

Potrawa nieco czasochłonna, ale warta poświęcenia. Świetna z barszczem czerwonym.
Byłaby idealna jako danie wigilijne.


Składniki:

Ciasto:
75 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 łyżek mleka
500 g mąki
200 g masła

Farsz:
1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
200 g suszonych grzybów
2 cebule
sól, pieprz
 
Grzyby zalać ciepłą wodą, moczyć, aż będą napęczniałe.
Ciasto: rozkruszyć drożdże, dodać cukier i odstawić. Do miski wlać śmietanę, mleko, dodać żółtko, posolić, wymieszać. Mąkę z masłem posiekać na stolnicy, dodać mieszankę śmietanową i drożdże, wyrobić ciasto (ma być sprężyste i odchodzić od ręki). Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: białą kapustę poszatkować i gotować 10 minut, dodać kiszoną i gotować razem godzinę. Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Ugotowaną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, grzyby również. Przesiekać. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do kapusty. Całość doprawić solą i pieprzem według uznania.
Ciasto cienko rozwałkować, powycinać kółka, nałożyć farsz, skleić. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz