sobota, 28 grudnia 2013

Zupa fasolowa z kapustą

Zaskakująco dobra.


Składniki:

25 dag białej fasoli
7 dag słoniny
1 cebula
25 dag białej kapusty
posiekany ząbek czosnku
szczypta tymianku
1 liść laurowy
800 ml bulionu
1 marchewka
mały por
kawałek selera
2 ziemniaki
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej

Fasolę namoczyć w wodzie na noc. Odcedzić, zalać bulionem i gotować prawie do miękkości. Dodać pokrojoną marchewkę, pora, ziemniaki w kostkę, tymianek, liść laurowy oraz selera. Cebulę wraz ze słoniną pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni, następnie dodać mąkę i znów smażyć, aż mąka się przyrumieni. Na patelnię dolać nieco zupy i szybko mieszać, by nie zrobiły się grudki. Kapustę poszatkować, dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy dolać zasmażkę z patelni. Całość doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz