Dwa świąteczne smaki połączone ze sobą. Ciasto jest jeszcze pyszniejsze na drugi lub trzeci dzień.
Składniki:
PIERNIK:
4jajka
33 dag cukru
310 ml oleju
34 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
SERNIK:
2 l mleka
500ml słodkiej śmietanki
5 jajek
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
35 dag masła
30 dag cukru pudru
Ciasto: Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Cały czas mieszając dosypywać pozostałe składniki. Ciasto wylać na dużą blachę. Piec w godzinę w temp. 180 stopni.
Masa serowa: Na gotujące się mleko wlać śmietankę wymieszaną z jajkami, dosypać kwasek, zagotować, ostudzić. Wytrącone grudki twarożku odcedzić na sicie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo twarożek. Masę wyłożyć na piernik, udekorować startą gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz