sobota, 14 grudnia 2013

Drożdżowe placki z jabłkami

Pyszna propozycja na śniadanie, obiad lub kolację dla łasuchów.


Składniki:

250g mąki pszennej
15g drożdży
50g masła
250 ml mleka
2 jajka
3-4 jabłka
olej do smażenia
cukier puder

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 1/2 szkl. ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, jaja, cukier i wyrobić ciasto, pod koniec wlać stopione masło, nakryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (musi podwoić swoją objętość). Jabłka obrać, pokroić w plasterki lub małe kawałki, wrzucić do ciasta i wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Placki najwygodniej przewracać dwoma widelcami. Usmażone placuszki odsączać na ręczniku papierowym, posypywać cukrem pudrem.

1 komentarz: