poniedziałek, 4 listopada 2013

Jarskie krokiety

Coś smacznego, bezmięsnego. Myślę, że najlepiej będą smakować z sosem koperkowym lub pieczarkowym (ewentualnie grzybowym).


Składniki:

750 g ziemniaków
2 żółtka
4 łyżki startego żółtego sera
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
jajko
olej do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, obrać, wystudzone przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać żółtka, ser oraz 2 łyżki tartej bułki. Masę ziemniaczaną przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować podłużne płaskie krokiety. Panierować je w roztrzepanym jajku i pozostałej bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.


2 komentarze: