piątek, 8 listopada 2013

Kopytka

Smaki dzieciństwa podane z sosem pieczarkowym.


Składniki:

1,5 kg ziemniaków
1,5 szkl. mąki
2 jajka
sól

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Gdy przestygną, przepuścić je przez praskę. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, zrobić w środku dołek, wbić do niego jajka i przesiać mąkę. Jak najszybciej zagnieść. Podzielić ciasto nożem na sześć równych kawałków. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć wałeczki z ciasta, lekko spłaszczyć i pokroić ukośne kopytka. Wrzucać partiami , mieszać, aż woda ponownie się zagotuje. Gotować kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.

3 komentarze:

  1. mmmmm :) Pyszności :) Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dawno ich nie jadłam, jejku ale mi narobiłaś ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopytka przeważnie jemy albo z gulaszem, albo na słodko z masłem, a z pieczarkami nie próbowałam ....

    OdpowiedzUsuń