Składniki:
18 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag masła
28 dag cukru
7 dag mielonych migdałów
2 jajka
3 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
6 gruszek
10 dag konfitury truskawkowej
1 galaretka cytrynowa
2 cukry waniliowe
70 dag śmietany kremówki
Połowę mąki wymieszac z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodac masło, 8 dag cukru i migdały. Zagnieśc ciasto i schłodzic. Jajka ubic z 10 dag cukru, resztą mąki, 1 łyżką kakao oraz 2 łyżeczkami proszku do piecz. Przełożyc do tortownicy. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowac, wyłożyc nim blachę, piec ok. 10 minut. Gruszki obrac, wyciąc gniazda nasienne, pokroic na cząstki. Zagotowac 1/2 litra wody z 10 dag cukru i sokiem z cytryny, włożyc gruszki i gotowac. Miękkie owoce wyjąc, a w gorącym płynie rozpuścic galaretkę. Odstawic do wystudzenia.
Kruchy placem ułożyc na spodzie tortownicy, posmarowac go konfiturą i przykryc ciastem biszkoptowym. Gruszki wymieszac z tężejącą galaretką i rozłożyc na biszkopcie. Wstawic do lodówki. Ubic śmietankę z cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami kakao. Krem rozsmarowac. Ciasto udekorowac (u mnie gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej i zwykła bita śmietana).
cudnie wygląda:) jak nie jest mdły, to w sam raz dla mnie!)
OdpowiedzUsuńPiękny jest :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapewne tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :P
OdpowiedzUsuńMmmm... wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńWitam Cie po długiej przerwie :) miło zobaczyć tyle nowych pyszności na Twoim blogu :)