poniedziałek, 15 lipca 2013

Tort czekoladowy z gruszkami

Przepis wyszperany w jakiejś gazecie, wycięty i przyczepiony magnesem na lodówkę, czekał na urodziny brata. Doczekał się. Udało mi się zrobic dzięki niemu niespodziankę. Wszystkim zainteresowanym smakował :) Nie za słodki, nie mdły, śmiem twierdzic, że bardzo dobry.


Składniki:
 
18 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag masła
28 dag cukru
7 dag mielonych migdałów
2 jajka
3 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
6 gruszek
10 dag konfitury truskawkowej
1 galaretka cytrynowa
2 cukry waniliowe
70 dag śmietany kremówki
 
Połowę mąki wymieszac z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodac masło, 8 dag cukru i migdały. Zagnieśc ciasto i schłodzic. Jajka ubic z 10 dag cukru, resztą mąki, 1 łyżką kakao oraz 2 łyżeczkami proszku do piecz. Przełożyc do tortownicy. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
 
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowac, wyłożyc nim blachę, piec ok. 10 minut. Gruszki obrac, wyciąc gniazda nasienne, pokroic na cząstki. Zagotowac 1/2 litra wody z 10 dag cukru i sokiem z cytryny, włożyc gruszki i gotowac. Miękkie owoce wyjąc, a w gorącym płynie rozpuścic galaretkę. Odstawic do wystudzenia.
 
Kruchy placem ułożyc na spodzie tortownicy, posmarowac go konfiturą i przykryc ciastem biszkoptowym. Gruszki wymieszac z tężejącą galaretką i rozłożyc na biszkopcie. Wstawic do lodówki. Ubic śmietankę z cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami kakao. Krem rozsmarowac. Ciasto udekorowac (u mnie gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej i zwykła bita śmietana).
 
 

5 komentarzy:

  1. cudnie wygląda:) jak nie jest mdły, to w sam raz dla mnie!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i zapewne tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm... wspaniale wygląda
    Witam Cie po długiej przerwie :) miło zobaczyć tyle nowych pyszności na Twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń