piątek, 28 czerwca 2013

Śmietanowiec cappuccino z brzoskwiniami

Absolutnie fantastyczne ciasto. Mimo mnóstwa kremu ze śmietany nie jest mdły, brzoskwinie nadają mu charakteru. Idealny do kawy. Polecam :)

Składniki:
 
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyzki posiekanej gorzkiej czekolady
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
25 dag brzoskwiń z puszki
10 g żelatyny
1 litr śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki kawy cappucciono w proszku
10 dag mlecznej czekolady
 
Jajka ubijamy z cukrem i 1 op. cukru waniliowego na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do piecz. i przesiewamy do masy jajecznej. Wsypujemy gorzką czekoladę i orzechy. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę (30x20). Pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.
Żelatynę rozpuszczamy w niepełnej szklance ciepłej wody i studzimy. Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku, także studzimy. Śmietankę ubijamy z pozostałymi cukrami waniliowymi i cukrem pudrem. Wlewamy cienką strużką kawę i żelatynę. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy.
Jeden placek smarujemy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Rozsmarowujemy resztę kremu. Schładzamy w lodówce 4 godziny. Dekorujemy startą czekoladą mleczną.



3 komentarze: