czwartek, 20 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe z masą truskawkową

Idealne o tej porze roku. Koniecznie trzeba korzystac z dobrodziejstw Matki Natury :)


Składniki:
 
Ciasto:
8 jajek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
 
Masa:
1 budyń waniliowy
1 i 1/3 szklanki mleka
20 dag dżemu truskawkowego
15 - 20 dag truskawek
15 dag masła
 
Ciasto: Białka oddzielic od żółtek. Żółtka utrzec z cukrem. Białka ubic na sztywną pianę i połączyc z żółtkami. Oba rodzaje mąki połączyc, przesiac z proszkiem do pieczenia, dodac kakao i wymieszac z masą jajeczną. Formę wyłożyc papierem do pieczenia, wylac ciasto. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu przekroic ciasto poziomo na dwie części.
Masa: Budyń ugotowac na mleku. Dobrze wystudzic. Masło utrzec z budyniem, stopniowo dodawac dżem. Do tak utartej masy dodac pokrojone w kosteczkę truskawki. Ciasto przełożyc masą, na wierzch ciasta można wylac gotową polewę czekoladową. Wstawic do lodówki by masa nieco stężała.

5 komentarzy: