czwartek, 4 kwietnia 2013

Rolada czekoladowa

Bardzo dobra i według mnie pięknie się prezentuje.


Składniki:

Ciasto:
10 dag mąki
10 dag cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy (na 0,5 l mleka)
1 cukier waniliowy

Krem z budyniu:
250 ml mleka
20 dag masła
1 budyń waniliowy (na 0,5 l mleka)
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Krem z czekolady:
10 dag czekolady gorzkiej
5 dag masła

Ciasto: Białka ubić, dodać połowę cukru i ubijać, aż piana stanie się lśniąca. Żółtka utrzec z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połączyć obie masy z mąką i budyniem. Ciasto rozsmarowac na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przełożyc na wilgotną ściereczkę, usunąć papier.
Krem z budyniu: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowac gęsty budyń. Mieszając, ostudzic. Masło utrzeć, dodając po łyżce wystudzonego budyniu, następnie do masy dodac kakao, chwilę pomiksowac.
Krem z czekolady: Czekoladę wraz z masłem rozpuścic w rondelku. Przestudzic.
Biszkopt posmarowac masą z czekolady, na niej rozprowadzic krem budyniowy. Ostrożnie zwinąc roladę. Schłodzic w lodówce. Wierzch można polac roztopioną czekoladą lub posypac kakao.

 

1 komentarz:

  1. może to wyda się głupie, ale ta rolada podoba mi się ze względu na wariant kolorystyczny :). Zawsze robiłam i kupowalam roladę ciemną z białym kremem, a tu mamy na odwrót :)

    OdpowiedzUsuń