piątek, 5 kwietnia 2013

Pasztet ziemniaczany

Ten pasztet z powodzeniem może zastąpic ziemniaki do obiadu. Można podac go z sadzonym jajkiem, zieloną sałatą lub surówką z kiszonej kapusty.


Składniki:
 
1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
30 dag cienkiej kiełbasy (u mnie kabanos)
1 jajko
1 cebula
1 szklanka kwaśnej śmietany
4 łyżki rosołu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
bułka tarta
 
Ziemniaki dokładnie umyc i ugotowac w mundurkach do miękkości. Odcedzic, obrac ze skóry i rozgnieśc dokładnie tłuczkiem lub przecisnąc przez praskę. Cebulę i czosnek posiekac, podsmazyc na oleju wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Następnie dodac śmietanę, rosół, koncentrat pomidorowy, zamieszac i dusic na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kiedy sos przestygnie dodac go do ziemniaków, wbic jajko, przyprawic do smaku, dokładnie wymieszac. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Formę natrzec tłuszczem. obsypac bułką tartą, wyłożyc masę. Wyrównac ją łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Przykryc folią aluminiową. Piec 1 godz. Następie zdjąc folię i piec jeszcze chwilę do zarumienienia wierzchu.

 

1 komentarz:

  1. ja to znam jako babka ziemniaczana, jakiś czas temu miałam ochotę zrobić, a potem mi z głowy wyleciała:P

    OdpowiedzUsuń