Składniki:
1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
30 dag cienkiej kiełbasy (u mnie kabanos)
1 jajko
1 cebula
1 szklanka kwaśnej śmietany
4 łyżki rosołu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
bułka tarta
Ziemniaki dokładnie umyc i ugotowac w mundurkach do miękkości. Odcedzic, obrac ze skóry i rozgnieśc dokładnie tłuczkiem lub przecisnąc przez praskę. Cebulę i czosnek posiekac, podsmazyc na oleju wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Następnie dodac śmietanę, rosół, koncentrat pomidorowy, zamieszac i dusic na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kiedy sos przestygnie dodac go do ziemniaków, wbic jajko, przyprawic do smaku, dokładnie wymieszac. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Formę natrzec tłuszczem. obsypac bułką tartą, wyłożyc masę. Wyrównac ją łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Przykryc folią aluminiową. Piec 1 godz. Następie zdjąc folię i piec jeszcze chwilę do zarumienienia wierzchu.
ja to znam jako babka ziemniaczana, jakiś czas temu miałam ochotę zrobić, a potem mi z głowy wyleciała:P
OdpowiedzUsuń