środa, 24 kwietnia 2013

Piernikowy murzynek

Bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto z serii co to wszystkim wychodzi. Składniki podane są na dużą blachę.




Składniki:
 
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 słoik powideł śliwkowych
1 łyżka przyprawy do piernika
1 kostka masła
2 czubate łyżki kakao
1 czekolada mleczna
wiórki kokosowe
 
Masło roztopić w rondelku, przestudzić. Wszystkie składniki wsypac/wlac do miski, dodac także masło. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz. w temp. 150 stopni. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po wystudzeniu wierzch ciasta oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz obsypać wiórkami kokosowymi.
 

2 komentarze:

  1. pysznie ciacho!:) fajne by wziąć ze sobą w pudełku, bo te kremowe, to się czasami rozwalają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię piernik, kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami Bożego Narodzenia:) Ten wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń