Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 słoik powideł śliwkowych
1 łyżka przyprawy do piernika
1 kostka masła
2 czubate łyżki kakao
1 czekolada mleczna
wiórki kokosowe
Masło roztopić w rondelku, przestudzić. Wszystkie składniki wsypac/wlac do miski, dodac także masło. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz. w temp. 150 stopni. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po wystudzeniu wierzch ciasta oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz obsypać wiórkami kokosowymi.
pysznie ciacho!:) fajne by wziąć ze sobą w pudełku, bo te kremowe, to się czasami rozwalają.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię piernik, kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami Bożego Narodzenia:) Ten wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń