Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
10 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny
4 żółtka
10 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
1 puszka brzoskwiń
10 dag wiórków kokosowych
Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko zamieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę (28x23,5) i piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzony biszkopt przeciąć na połowę.
Krem: Z mleka, budyniu, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i lekko zamieszać. Z kremu odłożyć kilka łyżek do posmarowania góry ciasta.
Biszkopt przełożyc kremem. Resztą kremu posmarowac wierzch ciasta, posypać wiórkami.
pyszne ciacho, idealne do kawusi czy pogaduch na tarasie:D
OdpowiedzUsuń