sobota, 20 kwietnia 2013

Brzoskwiniowa pychotka

Już nieraz wspominałam, że lubimy 'masiaste' ciasta. Dziś prezentowane rozpływa się w ustach. Brzoskwinie znakomicie przełamują smak masy. Szczerze polecam. Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
 
Ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
10 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Krem:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny
4 żółtka
10 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Ponadto:
1 puszka brzoskwiń
10 dag wiórków kokosowych
 
Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko zamieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę (28x23,5) i piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzony biszkopt przeciąć na połowę.
Krem: Z mleka, budyniu, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i lekko zamieszać. Z kremu odłożyć kilka łyżek do posmarowania góry ciasta.
Biszkopt przełożyc kremem. Resztą kremu posmarowac wierzch ciasta, posypać wiórkami.

1 komentarz: