sobota, 6 kwietnia 2013

Babka budyniowa

Babka budyniowa - nie za słodka, dosyć krucha, dla mnie pyszna. Przepis znalazłam w gazetce wysyłkowej "Winiary". Polecam!


Składniki:
 
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
5 łyzek oleju
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do piecz.
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek (białka na pianę)
2 łyżki octu
1 czekolada na polewę
 
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiac razem z budyniem i proszkiem do piecz. Margarynę zmiksowac z cukrem i żółtkami, dodac ocet, olej i mąkę. Na koniec połączyc z pianą z białek. Przełożyc do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Piec ok. 60 minut. Najlepiej sprawidzic suchym patyczniem. Babkę posmarowac roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
 
 

1 komentarz: