poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Kotlety schabowe w sosie pomarańczowym

Nasz świąteczny obiad. Oprócz schabu ze śliwką właściwie nie łączę owoców z mięsem, ponieważ nie przepadamy za taką kombinacją. W Święta jednak postanowiłam zaszalec i muszę powiedziec, że mojej rodzinie smakowało.


Składniki:
 
4 plastry schabu
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szalotka
2 łyżki posiekanych migdałów
1 łyżka mąki
150 ml soku z pomarańczy
100 g śmietany
sól, pieprz
 
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, smażyc mięso po 3 minuty z obu stron. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu po smażeniu dodać masło, następnie szalotkę, zeszklić. Dodac migdały, chwilę podsmażyc. Następnie w tłuszczu rozprowadzic mąkę. Posmazyc i wlac sok z pomarańczy. Doprowadzic do wrzenia, wlac śmietanę i wymieszac. Doprawic solą i pieprzem. Włożyc kotlety i podgrzewac około 5 minut. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

1 komentarz:

  1. ciekawe :) ja też raczej zostaję fanką żurawiny i śliwki do miesa, ale ten sos pomarańczowy brzmi intrygująco :>

    OdpowiedzUsuń