Składniki:
4 plastry schabu
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szalotka
2 łyżki posiekanych migdałów
1 łyżka mąki
150 ml soku z pomarańczy
100 g śmietany
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, smażyc mięso po 3 minuty z obu stron. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu po smażeniu dodać masło, następnie szalotkę, zeszklić. Dodac migdały, chwilę podsmażyc. Następnie w tłuszczu rozprowadzic mąkę. Posmazyc i wlac sok z pomarańczy. Doprowadzic do wrzenia, wlac śmietanę i wymieszac. Doprawic solą i pieprzem. Włożyc kotlety i podgrzewac około 5 minut. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką.
ciekawe :) ja też raczej zostaję fanką żurawiny i śliwki do miesa, ale ten sos pomarańczowy brzmi intrygująco :>
OdpowiedzUsuń