piątek, 12 kwietnia 2013

Ciasto czekoladowe z gruszką

Przepyszne! Zdecydowanie polecam. Przepis z serii niekłopotliwych, niedrogich, nieskomplikowanych, bardzo szybkich, wręcz bym powiedziała - ekspresowych. To ciasto nie może się nie udac. Przepis znalazłam na blogu Kasi.



Składniki:
 
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka maślanki
3 łyżki kakao
3 gruszki (słodkie i soczyste)
 
Mąkę, cukier, proszek, kakao i sodę łączymy w misce. Dodajemy wymieszane jajka z roztopionym masłem i maślanką. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni.

2 komentarze: