niedziela, 14 kwietnia 2013

Sernik z brzoskwiniami i pierzynką

Bardzo smaczny, mokry i rozpływający się w ustach sernik. Takie lubię najbardziej.


Składniki:
 
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
12 dag margaryny
5 dag cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
1/2 kg sera białego
10 dag cukru pudru
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1 cukier waniliowy
12 dag roztopionego masła
1 budyń śmietankowy
1 jajko
 
Masa piankowo-kisielowa:
5 białek
3 łyżki cukru
1 kisiel (u mnie poziomkowy)
puszka brzoskwiń
 
Ciasto: Margarynę, cukier puder, żółtka oraz mąkę z proszkiem przesiekac nożem. Następnie zagnieśc ciasto. 3/4 ciasta wyłożyc cienką warstwą na formę, a resztę schowac do zamrażalnika.
Masa serowa: Ser biały zemlec, dodac jajko, cukier puder, cukier waniliowy, starte skórki cytrusów. Wymieszac mikserem. Wlac masło cienką strużką nadal miksując, wsypac budyń. Wyrobic masę.
Masa piankowo-kisielowa: białka ubic na sztywno, wsypac cukier i nadal miksowac. Dosypac kisiel, zmiksowac. Cienką strużką dolać syrop spod brzoskwiń (1/2 szklanki).
Układanie warstw: na cienką warstwę ciasta wyłożyc masę serową, na nią brzoskwinie pokrojone w paski. Na brzoskwinie piankę, a następnie zetrzec zmrożone ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 45 minut. Użyłam blachy 28x23,5.

1 komentarz: