niedziela, 24 marca 2013

Schab z jajkiem i groszkiem

Taka pieczeń będzie idealną propozycją na świąteczny obiad. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Przepis wypatrzyłam w zeszłorocznym miesięczniku Sól i Pieprz.


Składniki:
 
1 kg schabu
100 g mrożonego groszku
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka tymianku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
 
Schab umyć i osuszyć. Naciąć głęboką kieszeń. Włożyć do środka jajka i groszek. Mięso oprószyć pieprzem i solą. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z tymiankiem, natrzeć mieszanką mięso. Następnie mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju (na patelni). Po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec 1 godz. w temp. 160 stopni.
 
 

1 komentarz: