Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
10 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g serka śmietankowego
1 kostka miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
Ponadto:
1 słoik dżemu truskawkowego
1 polewa czekoladowa
Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko zamieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę (28x23,5) i piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzony biszkopt przeciąć na połowę.
Masa serowa: Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie cały czas miksując dodawać po 1 łyżce sera.
Biszkopt przeciąc wzdłuż na 2 części. Spód przesmarowac dżemem, nastepnie wyłożyc masę serową, przykryc biszkoptem. Wierzch można wysmarować cienką warstwą masy serowej, polać czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
za to jaki pyszny wymysł:)
OdpowiedzUsuń