niedziela, 17 marca 2013

Biszkopt z masą serową

Przepis to mój czysty wymysł. Zostało mi pół wiaderka serka śmietankowego i musiałam go jakoś wykorzystac. Wyszło całkiem smacznie :)


Składniki:
 
Ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
10 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g serka śmietankowego
1 kostka miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
Ponadto:
1 słoik dżemu truskawkowego
1 polewa czekoladowa
 
Ciasto: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko zamieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę (28x23,5) i piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzony biszkopt przeciąć na połowę.
Masa serowa: Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie cały czas miksując dodawać po 1 łyżce sera.
Biszkopt przeciąc wzdłuż na 2 części. Spód przesmarowac dżemem, nastepnie wyłożyc masę serową, przykryc biszkoptem. Wierzch można wysmarować cienką warstwą masy serowej, polać czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
 
 

1 komentarz: