sobota, 2 marca 2013

Domowy smalec

Zimową porą potrzeba człowiekowi trochę tłuszczu, dlatego skusiłam się na domowy smalec. Świetny do świeżego pieczywa z dodatkiem ogórka kiszonego (też najlepiej domowej roboty!).


Składniki:

1 - 1,5 kg surowej słoniny
30 dag mięsa mielonego
6-7 ząbków czosnku
1 kostka rosołowa
2 cebule

Słoninę pokroić w drobniutką kostkę. Wytapiać powoli często mieszając. Kiedy połowa słoniny się wytopi, dodać kostkę rosołową.
Mięso mielone oraz cebulę przesmażyć na osobnych patelniach. Potem dodać do wytopionej słoniny wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przelać do słoiczków, odstawić w chłodne miejsce.

 

4 komentarze:

  1. ja nie lubię, ale moi rodzice kochają - i tak jak pisałaś z kiszonym ogórkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię dobry smaluszek ;) u mnie w domu robi się bez kostki, za to dodajemy jabłka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń