czwartek, 28 lutego 2013

Drożdżowe z jabłkami

Zachciało mi się ciasta. Właśnie drożdżowego. Wyśmienicie smakuje z kubkiem ciepłego mleka. Przepyszne!


Składniki:

3 szkl. mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 cytryna
1 jajko
200 ml mleka
1/2 kostki drożdży
5 dag masła
garśc rodzynek
garśc płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
2-3 jabłka
sól

1. Mleko podgrzac. Mąkę przesiac, wsypac pokruszone drożdże. Dodac 1 łyżkę cukru i 100 ml mleka, wymieszac. Zaczyn przykryc, odstawic na 15 min. w ciepłe miejsce.

2. Masło stopic, przestudzic, wymieszac z pozostałym mlekiem, wlac do zaczynu. Dodac jajko, pół łyżeczki soli, łyżkę cukru oraz skórkę cytrynową. Całośc wyrobic na gładkie ciasto, odstawic do wyrośniecia. Następnie przełożyc do wysmarowanej tłuszczem formy. Poczekac aż ciasto znowu wyrośnie. Jabłka obrac, pokroic na cząstki, skropic sokiem z cytryny. Ułożyc na cieście. Posypac migdałami, rodzynkami (ja je wcześniej namoczyłam w wódce), 4 łyżkami cukru i cynamonem. Znów odczekac aż troszkę podrośnie. Piec 40 minut w temp. 175 stopni, wystudzic. Można posypac cukrem pudrem.



1 komentarz: