niedziela, 3 marca 2013

Brzoskwiniowiec

Pyszne ciasto o interesującym wyglądzie. Przepis znalazłam w książeczce "Prześlij przepis". Bardzo polecam.


Składniki:

Ciasto:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 niepełna szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do piecz.
3 łyżeczki kakao

Ponadto:
1 puszka brzoskwiń
2 op. budyniu śmietankowego
2 łyżeczki cukru
1 kostka margaryny
3 czerwone galaretki
1 op. delicji

Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka. Delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do piecz. oraz kakao. Ciasto wlewamy do blachy (20x36 cm) i pieczemy ok. 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Brzoskwinie odsączmy i kroimy w kawałki. Do syropu dolewamy wody, uzupełniając do 500 ml. Na tak przygotowanej mieszance gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy, stopniowo dodajemy do niej budyń.
Na biszkopta wykładamy 1/2 masy, następnie delicje, pozostałą masę, pokrojone brzoskwinie. Zalewamy galaretką, schładzamy.

 

6 komentarzy:

  1. Wygląda faktycznie bardzo apetycznie, ale też troszkę skomplikowanie. Lubię tego rodzaju ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ciasta, w których jest dużo słodkich brzoskwiń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciacho, taki miks najlepszych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tyle tu warstw i takie bogactwo smaków :) mnie się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń