Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 niepełna szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do piecz.
3 łyżeczki kakao
Ponadto:
1 puszka brzoskwiń
2 op. budyniu śmietankowego
2 łyżeczki cukru
1 kostka margaryny
3 czerwone galaretki
1 op. delicji
Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka. Delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do piecz. oraz kakao. Ciasto wlewamy do blachy (20x36 cm) i pieczemy ok. 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody. Brzoskwinie odsączmy i kroimy w kawałki. Do syropu dolewamy wody, uzupełniając do 500 ml. Na tak przygotowanej mieszance gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy, stopniowo dodajemy do niej budyń.
Na biszkopta wykładamy 1/2 masy, następnie delicje, pozostałą masę, pokrojone brzoskwinie. Zalewamy galaretką, schładzamy.
Wygląda faktycznie bardzo apetycznie, ale też troszkę skomplikowanie. Lubię tego rodzaju ciacha.
OdpowiedzUsuńLubię ciasta, w których jest dużo słodkich brzoskwiń :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho, taki miks najlepszych smaków :)
OdpowiedzUsuńtyle tu warstw i takie bogactwo smaków :) mnie się podoba:)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń