niedziela, 10 marca 2013

Pikantny gulasz paprykowy

Do ugotowania tej potrawy zainspirował mnie gulasz Kasi. Bardzo pikantny z kolorową papryką, świetnie pasuje do kaszy jęczmiennej lub ziemniaków. Pyszny!

 
Składniki:
 
70 dag szynki bez kości (może byc też łopatka)
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2-3 liście laurowe
ziele angielskie
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki chilli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
 
Mięso kroimy w kostkę. Mąkę i wszystkie sypkie przyprawy łączymy ze sobą i obtaczamy w nich mięso. Mięso z przyprawami wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z wszystkich stron. Dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy liśc laurowy i ziele angielskie i zalewamy litrem wody. Gotujemy ok. 2 godzin (jeśli jest potrzeba, dolewamy wody). Po tym czasie dodajemy paprykę i gotujemy jeszcze chwilę tak, aby papryka zmiękła, ale była nadal sprężysta. Na koniec ewentualnie przyprawiamy solą, według gustu.

 
 

3 komentarze:

  1. idealny obiadek na zimowe chłody, świetnie rozgrzewa a i kolorowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię podobny,ale najbardziej smakuje mi następnego dnia.Pozdrawiam Christopher.Pyszne wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i jak kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń