Pasztet jest świetnym sposobem na wykorzystanie miesa z rosołu. Często "zbieram" udka z rosołu, mrożę, a potem kombinuję, poszukuję jakiś ciekawych przepisów z ich wykorzystaniem. Tym razem ugotowałam rosól z całego kurczaka, a mięso przeznaczyłam na pasztet, który widziałam u Bon Appetit. Małgorzata. Przepis tym bardziej dla mnie cenny, że nie zawiera podrobów. Nie znoszę ich, dla mnie to odpady. Przepis cytuję za autorką.
Składniki:
1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg)
2 jajka
1 marchewka
1 pietruszka
2 czerstwe bułki graham
500 ml mleka
2 cebule
4 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
słodka papryka
boski!:) domowy jest najlepszy, choć sama jeszcze nie robiłam:(
OdpowiedzUsuńtakiego przepisu szukałam:D cudowny pasztet!! Bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Cieszę się. Pasztet jest naprawdę dobry :)
OdpowiedzUsuń