poniedziałek, 4 lutego 2013

Krajanka kakaowa z dżemem malinowym

Mało z nią zachodu i jest pyszna! Z czystym sumieniem zachęcam Was do upieczenia!


Składniki:

1 kostka masła
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 słoik dżemu malinowego
15 dag mielonych migdałów
2 jajka
2 czubate łyżki kakao
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków

Do miski wrzucic: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, migdały, pokrojone masło, cukier puder, cynamon, goździki i jajka. Wymieszac i zagnieśc ciasto. Zawinąc je w folię i włożyc na godzinę do lodówki. Po tym czasie odłożyc 1/3 ciasta, a resztą wylepic wyłożoną papierem do piecz. blachę (30x40). Posmarowac podgrzanym w rondelku dżemem (można go dodatkowo przetrzec przez sito, wtedy pozbędziemy się pestek). Resztę ciasta cienko rozwałkowac, pociąc na pasy i ułożyc z nich kratkę na cieście. Piec w temp. 175 stopni ok. 35 minut.



1 komentarz: