sobota, 26 stycznia 2013

Zupa serowa z brokułami

Bardzo dobra, delikatna w smaku. Idealna alternatywa dla "zwykłej" brokułowej :)

Składniki:

brokuły
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 litr rosołu
1 szklanka tartego zółtego sera typu cheddar
1 szklanka bitej śmietany 30%

Pokrojone na mniejsze części brokuły podsmazyc na maśle, opruszyc je mąką i dalej obsmażac. Do tak przygotowanych brokuł wlac mleko oraz rosół. Całośc podgrzewac nie dopuszczając do wrzenia. Rozprowadzony w bitej śmietanie żółty ser podgrzac, aż do całkowitego roztopienia się sera. Następnie wlac go do brokuł. Zagotowac.


4 komentarze:

  1. Wiele bym dała za talerz Twojej zupy na dzisiejszy obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że smakowała by mi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! ja zawsze dodaję pleśniowego, ale myślę że cheddar też sprawdził sie tu znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń